Tips voor ouders van kinderen die beelddenken.

 

Geduld: geef uw kind de tijd om een antwoord te formuleren. Reageren ze niet gelijk dan zijn ze nog bezig in hun hoofd om de woorden om te zetten in beelden.

 

Houd verhalen kort voor jonge kinderen: ze kunnen makkelijk afdwalen. Vraag regelmatig tussendoor of ze begrepen hebben wat je hebt verteld. Want dan leert u hoe ze alles een plaatsje geven.

 

Leg uit: waarom zijn er regels en waarom moet je bepaalde dingen doen. Ze hebben het nodig om te weten waarom ze iets moeten doen, willen overzicht hebben over het hele plaatje.

 

Wees eerlijk over eigen emoties: Door hun inlevingsvermogen voelen beelddenkers dingen aan, zoals sfeer en het humeur van anderen. Bijvoorbeeld ruzie ouders: leg dan uit wat er aan de hand is. Zeg dan dat er een meningsverschil is en dat die opgelost wordt. 

 

Help met opruimen: beelddenkers kunnen de chaos in hun hoofd over laten slaan op hun kamer.

 

Houd oefenen met schoolwerk kort, speels en positief: Verzin spelletjes voor het leren van tafels, of het oefenen van lezen. Vraag hoe het komt dat het op school allemaal niet voldoende lukt. Ga niet te veel lopen dwingen, want door dwingen wordt de weerstand tegen school alleen maar groter en ontstaan er weer andere problemen.

 

Leef je in: Door met je kind te praten waarom iets gek, grappig, stom of eng is krijg je meer begrip voor je kind. Zo kunt u beter inspelen op wat er leeft bij uw kind.